maanantai 24. helmikuuta 2014

Meidän matka

Kuusi maata (plus kaksi itsehallintoaluetta) ja hiukan yli viisi kuukautta reissua takana Aasiassa. Asiatrekblog ja me teemme nyt syrjähypypyn hiukan reiluksi yhdeksäksi viikoksi pois Aasian ihmeellisyyksistä. Vuorossa ovat Australia ja Uusi-Seelanti. Palaamme vielä Aasiaan viimeiselle etapillemme Japaniin ennen kuin toukokuussa palaamme koti Suomeen. Jihuu. Koti-ikävän ja reissuväsymyksen yli on päästy ja into on aika piukassa tulevien maiden suhteen.

Takana on tuhansia matkustettuja kilometrejä, tuskaisia bussimatkoja, mahtavia makuelämyksiä, huikeita maisemia, mielenkiintoisia uusia ihmisiä sekä satoja muita uusia kokemuksia. Matka on ollut unelmien täyttymystä. Arjesta on irtauduttu tehokkaasti ja reissuelämä hyvine ja pahoine puolineen tuntuu arjelta. Kärsivällisyys on kasvanut ja silmät ovat auenneet maailmaan monimuotoisuudelle. Muutaman kerran on selkeästi ylitetty itsemme. Yhdessä jatkamme vieläkin matkaa ja vaikka toisen naaman katselu lähes 24/7 välillä hermoja koetteleekin, emme varmasti kumpikaan voisi parempaa matkaseuraa kuvitella.

Aikamoista tunteiden vuoristorataa välillä tämä reissailu. Maailman upein paikka tuntuukin tylsältä ja pieni kuppila syrjäkujalla ihanalta. Väsymys ja nälkä ovat ehdottomasti pahimmat viholliset. Kun ne ovat reissuseurana ei mikään mene oikein. Monet kurjatkin tilanteet naurattavat tai kestää paremmin kun ruumis on ravittu ja levännyt. Ei kannata myöskään lähteä katselemaan nähtävyyksiä ellei huvita tai ole kiinnostunut. Useimmin se museo tai temppeli ei paikanpäälläkään kiinnosta. Sen sijaan vuoren (tai pienemmänkin kukkulan) päälle kannattaa kiivetä vaikka hiki virtaa ja kiroiluttaa. Päällä on voittajaolo ja maisemat useimmiten poistavat kivun ja verenmaku suussa hälvenee.

Suunnitella kannattaa. Aino hyppisi seinille ilman suunnitelmia ja tiedonkeruuta. Välillä on hauskaa istua koneella ja unelmoida tulevasta niin kuin teki kotonakin. Välillä käytämme turhankin paljon aikaa hyvän majoituksen hakemiseen, mutta olemme pääosin nukkuneet kivoissa ja mielenkiintoisissa paikoissa, joten työ on kantanut hedelmää. Ehkä kymmenen vuotta sitten olisi nauttinut enemmän sellaisesta mennään sinne minne huvittaa silloin kun huvittaa matkailusta. Raino ei suunnittelusta niin stressaa vaan on enemmän leppoisalla "Kyllä kaikki järjestyy"- asenteella menossa. Eipä kyllä ole valittanutkaan, kun olemme nähneet enemmän hienoja paikkoja ja kokeneet kokemuksia Ainon suunnitelmallisuuden ja tiedon keruun ansiosta.

Säiden ja ajankohtien suhteen meillä on käynyt todellinen munkki. Olemme saaneet nauttia lämmöstä ja auringonpaisteesta suurimman osan ajasta. Liian kuuma ei ole ollut (no ehkä muutaman kerran on hiki hiukan valunut ja ollut tuskainen olo) eikä monestikaan ole tarvinnut palella. Sade ei ole tainnut pilata suunnitelmia kertaakaan. Ainon optimilämpötila-haarukka on todettu noin kymmenen asteen suuruiseksi 24-34 celsiusta ja hyvä on. Tämä yli tai ali kun mennään niin tulee tuskaisat oltavat. Ostoskeskusreissuille, elokuviin, busseihin sekä lentokoneisiin Aino tarvitsisi pilkkihaalarin ja kuomat. Raino taas pärjää shortseissa ja t-paidassa säässä kuin säässä.

Budjetissa on pysytty ja rahan pitäisi vielä riittää tulevien kalliimpien kohteiden läpikäynti. Emme ole rahan takia jättäneet mitään kokemuksia väliin mitä emme ole halunneet. Paremmissakin ravintoloissa on syöty eikä ruoasta muutenkaan ole pihistelty. Toivotaan, että voimme myös jatkossa ostaa haluamiemme kokemuksia ja makuelämyksiä. Onneksi monet parhaista ovat ilmaisia tai halpoja. Matkustustahti on ollut ihan hyvä. Muutamassa paikassa olisi voinut olla päivän tai pari enemmän ja muutamassa vähemmän. Yksikään paikka ei ole tuntunut hukkareissulta. Uusia matkaunelmia nousee päähän tämän tästä vaikka tämänkin reissun osalta niitä on vielä toteuttamatta.

Laitoimme reissupaikat sivupalkin karttaan näkyville. Tätä kirjoittaessa aika Australiassa on jo melkein ohi ja kohta nähdään minkälainen paikka se Uusi-Seelanti oikeasti on.

-A&R

1 kommentti:

  1. Olipas hienosti tiivistetty tuo kolmas kappale, allekirjoitan ehdottomasti. Lisätä pitää vielä, että toki maisemat ja kokemukset usein merkkaavat paljon, mutta yllättävän usein ainakin omalla kohdalla myös ihmiset tekevät paikoista ikimuistettavia tai ikäviä. Ja kyllä, naurattaa tuo suomalaistytön tarve ilmastoidussa tilassa pukea kaikki mukana oleva lämmin vaate päälle, kun kaikki paikalliset painavat menemään shortsi+t-paita-linjalla. On joskus turisteille naureskeltu, kun Mari pukee sukkia jalkaan bussissa :P Ihanaa silti kuulla, että teillä on ihanaa <3 Nauttikaa toisistanne ja vähän maisemistakin! Seuraava kateuspaikka Uusi Seelanti häämöttää, Japanista puhumattakaan..

    VastaaPoista