maanantai 6. tammikuuta 2014

Ajatuksia Laosista

Laosiin tullessamme tunnelmat olivat ristiriitaiset. Hong Kongin kaipuu ja toisaalta tiedon vähäisyys tekivät olon epäileväksi. Kuukauden jälkeen täytyy kyllä sanoa maan ehdottomasti lumonneen nämä matkaajat. Ihmiset ovat iloisia ja avoimia. Luonto kaunista. Ruoka hyvää. Kaikki tämä, vaikka maa on yksi maailman köyhimpiä ja täynnä räjähtämättömiä pommeja.

Luonto: Laos on kaunis maa. Erityisen hienoa oli kolmen päivän seikkailu Luang Prabangissa sekä mopoajelu Bolavean Plateaun alueella. Näillä reissuilla pääsi lähelle luontoa ja Laosilaisten jokapäiväistä elämää. Matkalla Luang Prabangista Phonsavaniin oli silmiähiveleviä vuoristomaisemia. Unohtamatta Mekong-joen auringonlaskuja. Mietityttämään jäi suuret alueet, jotka ovat edelleen täynnä räjähtämättömiä pommeja ja estävät maan kehitystä. Sodan jälkien näkyminen joka puolella maata oli koskettavaa. Maan keskiosa jäi meiltä nyt näkemättä, joten takaisin on päästävä.


Lapset/Ihmiset: Iloisia, hymyileviä, auttavaisia.. Kohtaavamme ihmiset olivat ehdottomasti ystävällisiä ja avuliaita. Laosissa ei montaa kertaa tullut olo, että koitetaan vedättää ja pidetään vaan tulonlähteenä. Erityisen ihania olivat pienten kylien vilkuttavat ja hymyilevät lapset.


Oudot lemmikit/kotieläimet vapaana: Joka puolella oli kanoja ja kukkoja, jotka kiekuivat. Kukot aloittivat kieunnan auringonnousun aikaan, mutta jatkoivat sitä usein koko päivän. Välillä hieman rasittavaa. Etenkin kun ei halua/tarvitse herätä puoli kuudelta. Muutenkin kotieläimiä näkyi paljon lehmät, kutut sun muut olivat vapaana. Ilmeisesti joka kylässä kaikki tietävät mitkä ovat omia elukoita. Itsellä menisi kyllä kanat ja possut sekaisin. Laosissa oli myös todella paljon koiria. Osa todella huonossa kunnossa. Muutaman olisi halunnut pelastaa mukaansa. Ainoa välillä hieman pelottikin nämä kulkukoirat, mutta Raino piti niitä kavereina. Rapsuttelut jätettiin aika vähälle kirppujen pelossa. 4000 saarella oli hauskoja koukkuhäntäkissoja. Lisääntyvät keskenään ja kehittäneet sellaisen geenivirheen. Muutama oudompi lemmikki nähtiin: Bolavean Plauteaun lenkillä ravintolassa kotka ("Mikä tuo outo viheltävä ääni on?") ja eräässä kylässä Phonsavanin lähistöllä paviaani.


Ruoka ja juoma: Turhaan ei kehuta Beer Laoa. On se hyvää ja halpaa. Vaikea sanoa kuka täällä Kaakkois-Aasiassa on keksinyt minkäkin ruokalajin. Ilmeisen paljon samantapaisia ruokia on ympäriinsä. Laosilainen ruoka oli kuitenkin hyvää. Erityisesti tykästyimme Laapin eri versioihin. Kyseessä on yrttinen liha tai kalasalaatti. Nuudelikeitot olivat yleensä varma valinta ja cyrrykanakeitossa oli jotain kotoisaa. Ranskan siirtomaa -vaikutus näkyy joka puolella myytävinä patonkeina. Massut ovat tulleet täyteen eikä kilot varmastikaan karisseet.

Virvokkeita tulee nauttia, kun on kuuma
Hintataso: Vaikka olimme Laosissa juuri sadekauden loputtua ja kiireisimmän turistikauden aikana, hintataso oli useimmiten todella ystävällinen reppureissaajalle. Emme juurikaan ostelleet mitään epäonnisen muistikortin jälkeen. Teimme ja näimme ne asiat mitkä kiinnostivat ja halusimme. Silti kulutuksemme jäi alle budjetoidun. Olisi yli kuukaudenkin maassa viihtynyt.

Pyöräily on halpaa
Köyhyys, alkeellisuus ja secret war: Täytyy sanoa ettemme olleet tietoisia Laosin kurjasta kohtalosta Vietnamin sodan aikana. Köyhästä maasta tiesimme olevan kyse, mutta likaiset lapset ja elämän alkeellisuus jotenkin kuitenkin yllätti. Ristiriita hulppeiden talojen ja pelti/bambukotien välillä on huima. Jäi tunne, että rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Toivottavasti maa saadaan joku päivä täysin puhtaaksi UXOista ja ihmiset voivat elää ilman pelkoa.

-A&R

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti